blog1

Boşanma Halinde Mobilya, Beyaz Eşya, Elektronik Aletler vb. Ev Eşyaları Nasıl Paylaştırılır?

Boşanma halinde ev eşyalarının paylaşımı da talep edilebilmektedir. Evlilik birliğinin kurulması ve sürdürülmesi amacıyla ailenin ihtiyacına göre alınmış olan mobilya, beyaz eşya, tablo, biblo vb. süs eşyaları ve elektronik eşyalar aynen veya nakden paylaşıma konu edilebilmektedir. Ancak bu noktada evlilik öncesi ve sonrasında alınan eşyalar ile taraflarca alınan veya aileler tarafından hediye edilen eşyalar yönünden bir ayrım yapılması gerekmektedir. Çeyiz eşyaları da, şartları mevcutsa paylaşıma konu edilebilecektir.

a) Evlilik Birliği Kurulduktan Sonra Alınan Ev Eşyaları

Evlilik birliği kurulduktan sonra edinilmiş olan eşyalar, taraflar arasındaki mal rejimine göre dikkate alınır. Taraflar mal rejimine dair bir tercihte bulunmamışlarsa yasal mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimi dikkate alınır.

Edinilmiş mallara katılma rejiminin mevcut olduğu evlilik birliği içerisinde alınan ev eşyaları üzerinde tarafları eşit oranda yarı yarıya hakkı vardır. Aynı şekilde ev eşyaları evlilik öncesinde alınmış olsa dahi, kredi ödemeleri veya taksit senet ödemeleri vb. evlilik tarihinden sonra gerçekleştirilmişse, evlilik tarihinden sonra gerçekleştirilen ödemeler edinilmiş mallar arasında sayılır ve bu ödemelerin, malın değerine oranı kadarıyla eşit oranda hak sahipliği durumu ortaya çıkacaktır. Eğer söz konusu ödemeler, bir eşin ailesi tarafından gerçekleştirilmişse bu durum da değerlendirmeye tabii tutulur.

b) Evlilik Öncesinde Alınan Ev Eşyaları

Eğer ev eşyaları evlilik öncesinde alınmışsa ve ödemeleri de tek bir eş tarafından evlilik öncesinde gerçekleştirilmişse, aksine anlaşma olmaması halinde eşyalar o eşin kişisel malı sayılırlar. Tabii bunun için ödemelerin tamamının evlilik öncesinde gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Eğer söz konusu ödemeler, eşin ailesi tarafından gerçekleştirilmişse de bu durum ayrıca değerlendirmeye tabii tutulur.

Ancak ev eşyaları evlilik tarihinden önce alınmış olsa dahi, taraflar arasında bu eşyaların ortak mülkiyete tabii olacağına dair herhangi bir anlaşma mevcut ise paylaşımda bu anlaşma da dikkate alınacaktır.

Ev Eşyalarının Tespiti

Eşya alacağı davasında kişisel mallar ile ev eşyalarının karşı taraftan istenebileceğini belirtmiştik. Ancak bu talebe ilişkin hüküm verilebilmesi için kişisel mallar ve ev eşyalarının varlığının ispatlanması da gerekmektedir ve ispat yükü, talepte bulunan tarafın üzerindedir. Eğer talepte bulunan kişi tanık beyanı, fotoğraf veya fatura vb. deliller ile bu durumu ispat edemiyorsa, ev eşyalarının tespiti talepli dilekçesi ile aile mahkemesine başvurabilecektir.

Böyle bir durumun varlığı halinde ev eşyaları tespit edilirse, eşyaların tedbiren yediemine teslimi de talep edilebilmektedir. Bu halde mahkeme, karar verilinceye dek, eşyalar kendisinde bulunan karşı tarafa da yediemin sıfatıyla eşyaları bırakabilmektedir.

Ev Eşyalarının Kaçırılması veya Ev Eşyalarına Zarar Verilmesi

Ev eşyalarının kaçırıldığı veya ev eşyalarına zarar verildiği iddiası ispat edilirse, kaçıran veya zarar veren tarafça diğer eşe eşyaların değeri üzerinden mal paylaşım kurallarına göre ödeme yapması gerekir. Eşyaların kaçırıldığının veya bu eşyalara zarar verildiği tespitine ilişkin ispat yükü, kaçırma iddiasını ortaya atan eş üzerindedir ve bu iddia, nakliye anında çekilen fotoğraf ve video kayıtları, tanık, güvenlik kamerası görüntüleri, mesajlaşma ekran görüntüleri, usulüne uygun olarak elde edilmiş ses ve görüntü kayıtları vb. birçok delil ile ispat edilebilir.